Fama Vloeren

055 541 6654

Blog

Elke branche heeft zijn eigen uitdagingen als het op vloeren aankomt. Welke vloerafwerking is geschikt voor welke gebruiksfunctie? Wij hebben de kennis en vaardigheden in huis om het gehele traject mee te denken; van ondervloeren en aansluitingen tot onderhoud en beleving. Wij zijn breed georiënteerd en zijn ingespeeld op de specifieke uitdagingen van uw branche zoals budgetteren, aanwezigheid van cliënten/gasten, aanwezige bedrijfsprocessen als heftruckverkeer of strenge veiligheidsreglementen. Voor een opname op locatie is het mogelijk om vrijblijvend een afspraak in te plannen met een van onze projectleiders. 

Blog 1: Vloerverwarming

Underfloor heating installation. Close up on water floor heating system interior. plumbing pipes. Individual Heating.
Vloerverwarming

Vloerverwarming warmt uw vloer en ruimte op en zorgt daarmee voor extra comfort en een constante verwarming. U wilt echter niet dat uw vloerverwarming de vloer beschadigt. Ook wilt u een zo efficiënt mogelijke vloerverwarming om zo min mogelijk energie te verbruiken. Zo spaart u het milieu en bespaart u op de kosten.  

Beschadigingen voorkomen

Om ervoor te zorgen dat uw vloerverwarming de vloerafwerking niet beschadigt dient u na installatie het opstooken afkoelprotocol uit te voeren. Afhankelijk van de situatie dient u het protocol zelfs vaker dan eenmaal te doorlopen. Bij het in gebruik nemen van uw vloerverwarming is het aan te raden deze op een constante (lage) temperatuur te zetten. Temperatuurschokken kunnen namelijk zorgen voor scheuren.  

Materiaalkeuze

Geschikte vloeren voor vloerverwarming zijn gietvloeren, keramische tegels, de meeste PVC vloeren en linoleum vloeren. Vloeren die niet geschikt zijn voor vloerverwarming zijn houten vloeren, laminaat en dikke tapijten.  

Efficiënt verwarmen

Een efficiënte vloerverwarming is afhankelijk van de verwarming zelf, de vloeropbouw waarin deze wordt toegepast en de daarin toegepaste materialen. In de basis wilt u materialen met een hoge geleidbaarheid (neemt makkelijk warmte op) en lage warmteweerstand (geeft makkelijk warmte af). Ook de dikte van de vloer is van belang evenals de aansluitingen tussen de verschillende lagen.  

Aan de slag!

In het totale traject kan Fama Vloeren voor u verzorgen: het dichtzetten van de ingefreesde vloerverwarming, het egaliseren van de vloer en het aanbrengen van een vloerafwerking. Benieuwd naar ons assortiment? Neem contact met ons op voor een offerte, afspraak in onze showroom of opname op projectlocatie.  

Blog 2: Betonlook gietvloer

pexels-scott-webb-2117937
Betonlook

Er zijn twee verschillende soorten betonlook vloeren te onderscheiden; cementgebonden en kunststofgebonden gietvloeren. 

Cement gebonden gietvloeren

Cement gebonden betonlook gietvloeren zijn vloeren met natuurlijke kenmerken. Dit soort cementgebonden vloerafwerkingen worden ambachtelijk aangebracht en hebben een robuust uiterlijk. Er ontstaat een levendig effect door de natuurlijke eigenschappen van het product en de gebruikssporen geven hem in de loop der tijd een doorleefd uiterlijk.  
Deze vloeren zijn toe te passen in bijvoorbeeld woningen, winkels, showrooms en kantoren. 

Kunststof gietvloeren

Dit zijn vloeren op basis van epoxy of polyurethaan welke zowel een functionele als esthetische functie hebben. Het zijn vloeistofdichte vloeren welke eenvoudig zijn te onderhouden en ook veel worden toegepast bij vloerrenovaties. 
Het betonlook effect ontstaat doordat de vakman twee grijstinten gietvloer op de vloer mengt en verspaant. Het veeg -en vlam effect wat hierdoor ontstaat geeft een unieke betonlook uitstraling.   

Kleuren

Cementgebonden gietvloeren zijn leverbaar in zes standaard kleuren. Door de natuurlijke eigenschappen van cementgebonden gietvloeren kunnen er verschillen in kleur en structuur ontstaan.  

Kunststofgebonden vloeren zijn te verkrijgen in de gangbare RAL kleuren. Bij de betonlook gietvloer gaat het daarbij om een mix van twee grijstinten in een 50-50 mengverhouding. 

Blog 3: Duurzame keuzes

pexels-arun-thomas-1143530
Een shift in consumentengedrag

Opdrachtgevers willen steeds vaker duurzame vloeren inkopen. Dit kan door naast prijs ook de milieueffecten van de inkoop mee te wegen bij de uitvraag of door hier voor te compenseren. Zo dragen we allemaal bij aan de doelstellingen ten aanzien van CO2-reductie en de circulaire economie.   

Normen en certificeringen

Om inzicht te krijgen in de mate van duurzaamheid van een gebouw zijn methoden en certificaten als BREEAM, DGNB en LEED ontwikkeld. Daarnaast bestaan er ook nog de wettelijke EnergiePrestatie Gebouwen (EPG) en MilieuPrestatie Gebouwen (MPG) Een complete certificering is echter niet altijd realistisch en een EPG en MPG is in veel gevallen niet noodzakelijk. Zeker de vloerafwerking is op zichzelf goed te beoordelen op het gebied van duurzaamheid. 

Wat is een duurzame vloer?

In de basis is een vloerafwerking duurzaam als deze een zo klein mogelijke belasting heeft op het milieu over de gehele levenscyclus. Om de belasting op het milieu, de zogenaamde milieueffecten, te kunnen beoordelen en vergelijken kan gebruikt worden gemaakt van de milieukostenindicator (MKI). Dit is een objectieve maatstaf gebaseerd op de levenscyclusanalyse (LCA) en wordt ook door de overheid gebruikt om duurzaam in te kopen en om de circulaire ambities te realiseren.  

Welke vloer is duurzaam?

In de basis zijn vloeren met een lage MKI-score duurzaam. Er zijn helaas geen goede algemene uitspraken te doen over welke vloer duurzaam is en welke niet. Daarvoor zijn er teveel verschillen tussen groene en grijze leveranciers. Ook is het goed om te realiseren dat duurzaamheid begint bij een vloer die lang meegaat. Daarom is het net zo belangrijk dat u een fraai design kiest wat u jaren mooi vindt. Een lange levensduur begint ook bij de juiste vloer passend bij de gebruiksfunctie en het bijbehorende (regelmatig) onderhoud om de vloer mooi en goed te houden. Daarbij vormen goed advies én goed vakmanschap nog altijd de basis voor langdurig gebruik en plezier. 

Aan de slag!

Fama Vloeren kan op aanvraag en op basis van de beschikbare documentatie de milieukosten voor projecten inzichtelijk maken (middels de MKI). Zo kunnen opdrachtgevers, aannemers en architecten keuzes vergelijken en inzicht krijgen in de milieueffecten van de vloerbedekking.